Automatisoimme verkkolehti Louhettaren sisällöntuotantoa

Päivitimme 29.6.2020 Frogitin tuotesivua. Voit tutustua siihen osoitteessa https://www.frogiti.com

Sekä Louhetar, että Frogiti ovat Titaani Verkkopalvelujen tuotteita. Louhetar on perustettu vuonna 2005. Tämän tutkimusprojektin myötä avaamme jälleen Louhetar verkkolehden.

Olemme erikoistuneet prosessien automatisointiin ja luonnollisen kielen tutkimiseen ja koneelliseen ymmärtämiseen.

Uudessa Louhetar -projektissamme kiinnostavaa on fakta-pohjaisen journalismin automatisoitu julkaiseminen.

-Susanna Kortström

Tietoa on kaikkialla, mutta lisäarvoa tuottavan tietovaraston kehittäminen analysointi ja tutkimustarkoituksiin on erittäin kiinnostavaa ja antaa samalla alueen asukkaille mielenkiintoista sisältöä. Tämä tulee siis olemaan kaksiteräinen miekkamme: toisaalta saamme tehdä Titaanin tuotekehitystä reaalielämän ehdoilla, mutta toisaalta saamme nostettua verkkolehtemme tuhkasta ja tehdä toimistustyötä, jota rakastamme.

Mitä on automatisoitu journalismi?

Niin – teemme jotain, josta ei puhuta vielä kovinkaan paljon. Tällä hetkellä urheilutulosten automaattinen artikkelikirjoitus onnistuu hyvin, koska tietokannasta voidaan hakea kolme parasta tulosta ja sijoittaa ne tekstisapluunaan jutun koostamista varten. Siinä ei kauheasti voi mennä pieleen.

Titaani on kehittänyt jutun kirjoittamisen automaation myös kerronnalliseen journalismiin, jolloin faktat syötetään käsin tauluun ja annetaan robotin valita aihepiiriin jokin monista sapluunoista, joista muodostuu kokonaisuus.

Miten juttuja tuotetaan uuteen Louhetar verkkolehteen

Juttuja tulee olemaan kolmea eri tyyppiä:

  • Täysautomaatiolla tuotetut jutut
  • Automaatiota avustetut jutut
  • Toimitetut jutut

Kahteen ensimmäiseen juttutyyppiin liittyy runsas kasa sapluunoita, joihin faktat sijoitetaan paikoilleen. Robotti saa päättää, eli arpoa kulloinkin käytettävän sapluunan. Kirjoitamme riittävän suuren määrän sapluunoita, jotta tuoreus ja raikkaus sisällössä säilyy.

Avustettu automaatio tarkoittaa puolestaan sitä, että juttua varten kerätään faktat lähteistä tai juttukeikoilla, jolloin robotti luo artikkelit sekunneissa ja julkasee ne verkkolehden sivuille.

Toimitettuja juttuja tarvitaan myös, mutta niihin ei liity juurikaan automaatio. Toimitetut jutut toimittaja kirjoittaa alusta loppuun manuaalisesti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *