Frogiti-robotti on mukana tutkimusprojekteissamme

— TitaaniNotes —

Mikä on Frogiti

Olemme kehittäneet vuodesta 2012 tekoälyalustaa, jolle olemme antaneet nimeksi Frogiti. Sen kehitystyö on ollut pitkä taival. Nyt Frogiti on teknisesti valmis, mutta uusia piirteitä ja ominaisuuksia kehitämme siihen jatkuvasti. Lisäksi olemme toteuttamassa siihen ylläpitokonsolia, jonka avulla Frogitia on helppo opettaa. Asiakaskäyttöön tulevalla verkkopohjaisella käyttöliittymällä voidaan monitoroida kuinka hyvin robotti suoriutuu päivittäisistä tehtävistään. Lisäksi käyttöliittymä sisältää robotin aivojen visualisoinnin, josta voidaan hahmottaa robotin asiakaskohtaista kokonaisosaamista.

Tähtäämme siihen, että verkkopalvelu valmistuu tämän alkuvuoden 2019 aikana, mutta sitä ennen robotti on otettavissa jo käyttöön ja sen opettaminen onnistuu esimerkiksi täyttämällä Excel -taulukkoa.

Forgiti ei ole hakukone

Toisin kuin useat tänä päivänä nähdyt chat-robotit, Frogiti osaa enemmän kuin pelkkiä kysymys/vastaus -pareja. Frogiti voidaan ohjata erilaisiin aihepiireihin (topics), joissa keskustelua voidaan kuljettaa aihepiirin edellyttämällä tavalla. Tämä mahdollistaa esimerkiksi monimutkaistenkin ongelmien ratkaisun keskustelun aikana. Kaikki perustuu luonnollisen kielen ymmärtämiseen ja neuroverkko-teknologiaan.

Monimutkaisempi keskustelun kulku kuvataan suunnitteluvaiheessa esimerkiksi UML-kaaviolla, jonka avulla työnkulku on helppo hahmottaa myös myöhemmin. Erilaisissa vaiheissa voidaan pyytää käyttäjältä vastauksia myös halutessa painikkeilla, joka varsinkin kyllä/ei -tyyppisissä kysymyksissä säästää käyttäjän aikaa ja helpottaa asian hoitamista.

Frogiti ymmärtää kontekstin

Jos esimerkiksi Frogitin tehtävä on auttaa kunnan asukkaita erilaisissa kysymyksissä, niin otetaan tähän esimerkkitapaus: “Naapurin kuuleminen”. Katsotaan miten Frogiti ymmärtää keskustelun sisältöä käytännössä:

Käyttäjä kysyy: Riittääkö naapurin kuulemiseen, jos olen saanut toiselta viereisen kiinteistön omistajalta allekirjoituksen?

Robotti vastaa: Naapurien kuulemiseen on osallistuttava kaikki kiinteistöjen omistajat. Esimerkiksi vain toisen puolison kuuleminen ei riitä. Sinun pitäisi siis hakea myös toisen omistajan allekirjoitus.

Käyttäjä kysyy: Eli minä haen täydennyksen paperiin vielä?

Robotti vastaa: Kyllä.

Oheisessa esimerkisssä käyttäjän kysymys tai toteamus “Eli minä haen täydennyksen paperiin vielä?” on abstrakti, mutta tässä esimerkissä, jossa käyttäjä kysyy neuvoa rakennuslupahakuprosessissa on naapurin kuulemisesta tehty Frogitiin aihepiiri, eli topic. Tällöin Frogiti on perillä siitä mistä puhutaan ja ymmärtää kontekstin.

Frogiti osaa muutakin kuin pelkästään asiakaspalvelua

Teemme tutkimustyötä erilaisissa aihepiireissä, joissa tekoäly auttaa ihmistä arjen pulmissa. Lisäksi olemme tutkimassa tekoälyn hyödyntämistä verkkopalveluiden rakentamisessa, sosiaalisessa mediassa, tekstin analysoinnissa ja IoT -sovelluksissa.

Kirjoitamme näistä tutkimushankkeista lisää kevään aikana. Tervetuloa uudelleen! Poimi tästä RSS-syötteemme, niin saat tiedon uusista päivityksistä.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *